- Elyaf Nedir?
- Elyaf Çeşitleri Nelerdir?
- Silikonlu Elyaf Nedir?
- Termo Elyaf Nedir?
- Mikro Elyaf Nedir?
- Boncuk Elyaf Nedir?
- Hangi alanlarda hangi elyaf çeşitleri kullanılmalıdır?
Tüm sorularınızın cevaplarını yanıtlıyoruz.
Elyaf Nedir?
Elyaf kısaca; Lif kelimesinin çoğulu olup, gerilebilme ve kopma mukavemeti ile bükülebilme, birbiri üzerine yapışabilme yeteneği olan ve boyu enine göre çok daha uzun olan renkli ve renksiz lif topluluğuna denir.
Dokuma ürünlerinin hammaddesi bitki, hayvan ve madeni kaynaklardan elde edilen tabii elyafların yanında çeşitli kimyevi usûllerle yapılan elyaflar da vardır. Pamuk, kapok, keten, kenevir, jüt, rami, manila, alfa, sisal, koko, bitkilerden elde edilen belli başlı elyaflardır. yün, moher, deve tüyü, kaşmir, lama, angora tavşan tüyü alpaka, ipek ise hayvani kaynaklı tabii elyaflardır.
Elyaflar uzunluklarına göre stapel kesikli ve kontinü kesiksiz olmak üzere iki cinstir. Kesikli elyaflarda her bir elyaf bir santimetre kadardır. Pamuk ve yün bu tiptendir. Kesiksiz elyafta liflerin uzunluğu çok fazladır. Tabii elyaflardan ipek ve bazı kimyevi elyaflar, bu tip elyaf, grubuna girerler. Kimyevi elyaflar kısa kısa kesilerek yün, pamuk gibi kesikli yapılabilir.
Elyaf boylarının yanında elyafın kalitesini etkileyen diğer özellikler parlaklık, incelik, mukavemet, esneklik, ısı iletkenliği, nem çekme özelliği, su çekme özelliği, küflenme, ısı etkisi, bo yanma yatkınlığı ve eğirme kabiliyetinden ibarettir. Uzun elyaf kullanmak gibi usüllerle, istenen parlaklıkta dokuma yapabilecek çeşitli kimyevi elyaflar üretilebilir. ince elyaflardan meydana gelen dokumalar daha yumuşak ve dikişe yatkındır. Ayrıca elyaf yüzeyi daha fazla olduğundan bu tip dokumalarda ısı izolasyonu daha iyidir.
Elyaflar incelik sırasına göre, ipek, poliamid naylon, pamuk, yün, moher tiftik ve bast elyaf bitki gövdesi elyafı şeklinde sıralanabilir. Dokumada önemli olan elyafın, inceliğinden çok elyafın meydana getirdiği ipliğin inceliğidir. iplik incelikleri, belli bir ağırlıktaki elyaftan elde edilen ipliğin uzunluğuna göre verilen numaralardan anlaşılır. ipliğin numarası büyüdükçe inceliği artar.
Elyaftan istenen diğer bir özellik, elyaftan, yapılan ipliğin mukavemetidir. Bu, ipliğe tesir eden kuvvetin iplik numarasına bölümüyle ölçülür. nem, bitki kaynaklı elyafların, mukavemetini arttırır. Diğerlerininkini ise azaltır. Mukavemeti en fazla olan elyaf kimyevi elyaflardan cam elyafıdır. Diğerleri poliamid, poliester, ipek, keten, pamuk, akr ilik elyaf, rayonlar, asetat ipeği ve yün sırasına göre mukavimdirler.Esneklik de elyaftan istenen özelliklerdendir. Esneklik elyafın ve neticede dokumanın mukavemetini arttırır. Esnek olmayan dokumalardan yapılmış elbiselerde torbalanmalar meydana gelir.
Elyaflar esneklik özelliğinin azalmasına göre kauçuk, elastomer elyaf, poliamit, yün, ipek, triasetat, akrilik elyaf, poliester, rayon, pamuk, keten ve cam elyafı sırasıyla gider ısı, iletme kabiliyeti elyaftan yapılan kumaşın kullanılacağı mevsimi tayin etmek bakımından çok önemlidir.
Bu hususta ipliğin dokunuş şekli de ısı izolasyonu bakımından kumaşa tesir eden bir faktördür. ısı iletkenliği, yüksekten alçağa doğru keten, pamuk, rayonlar, asetat ipliği, poliamid, poliester, yün, akrilik ve cam elyafı, sırasına göredir.Nem çekme ve sonra buhar laşmayla bu nemi dışarı verme özelliği yaz aylarında sıhhat ve rahatlık bakımından dikkate alınması gereken bir husustur.
Ayrıca nemi emme hızı ve dışarı buharla atma hızı da önemlidir. Bunu azaltmak için elyafa, özel apre verilebilir. Su ile çekme yün, pamuk, keten, rayonlar, ipek, asetat ipeği ve diğer kimyevi elyaf sırasına göre gittikçe azalır. Ayrıca nemli yerlerde pamuk, keten ve rayonların küflenmeye meyilleri vardır. Alev koruyucu ve apre kullanılarak elyafların yüksek sıcaklıklara karşı mukavemeti arttırılabilir. Pamuk, keten, yün, ipek, rayon, asetat ipeği ve poliamit sırasına göre elyafların ısıya dayanıklılığı azalır. Boyanma kabiliyetini gösteren gözeneklilik ve eğirme kabiliyeti mükemmel elyaf için aranan diğer özelliklerdendir.
Elyafın inceliği, yüzey yapısı ve uzunluğu, elyafların birbirine iyi yapışarak eğirme kabiliyetini etkileyen önemli hususlardandır.
Elyaf Çeşitleri Nelerdir?
- Termo Elyaf (30gr – 500gr. arası üretim)
- Boncuk Elyaf (1kg.- 5kg. – 10kg.)
- Slikonlu Elyaf (30gr – 500gr. arası üretim)
- Telalı Elyaf (30 gr. – 500 gr. arası üretim)
- Slikonlu + Telalı Elyaf (30 gr. – 500 gr. arası üretim)
- Slikonlu – Telasız Elyaf (30 gr. – 500 gr. arası üretim)
- Filtre Elyaf (30 gr. – 500 gr. arası üretim)
- Mikro Elyaf ( Kaz Tüyü Muadili) (60 gr. – 500 gr. arası üretim)
Elyaf Siparişleriniz için;
Standart elyaf gramajları (30-500gr.) haricinde ki siparişleriniz için termin süreleri ve minimum sipariş miktarları değişiklik gösterebilmektedir.
→ Detaylı bilgi için iletişim numaralarından bizlere ulaşabilirsiniz.
Silikonlu Elyaf
Dolgun gözükmesi için, üretim aşamasında içine dolgu malzemesi yerleştirilen liflerin birleşiminden oluşan elyaf çeşididir.
Dolgu gramajları çeşitlilik göstermektedir.
Gramaj arttıkça ürünün cm-mm değerinden kalınlığı artmaktadır.
Üretimi yapılacak ürüne göre ince veya kalın gramaj seçilmektedir.
Standart olarak belirli gramajlarda üretim yapılmaktadır.
30gram ile 500 gram arası üretimlerimiz bulunmaktadır.
500gr+ ürün gramajları özel siparişlere girmektedir ve minumum 1.000 metre sipariş işleme alınmaktadır.
Her alanda kullanılmaktadır.
Dilerseniz elyaflı kapitone ürünlerimize bakabilirsiniz.
Silikonlu Telalı Elyaf
Silikonlu elyafa tela eklenmiş halidir.
Genel olarak tek telalı ve isteğe bağlı olarak çift telalı üretilmektedir.
Tela lamine(ısıtma işlemi) edilerek ürüne yapıştırılır.
Ürünün kalitesine bağlı olarak değişmekle birlikte, telalı ürün sarkma yapmaz ve bundan dolayı ürünlere dikimi kolaylaştırdığı için oldukça tercih edilmektedir.
Standart olarak 30gr. – 500gr. arası Silikonlu telalı elyaf üretimi yapılmaktadır.
500gr.+ ürün kalınlığı için minimum 1.000 metre sipariş işleme alınmaktadır.
Her alanda kullanılmaktadır.
Termo Elyaf
Termo diğer ürünlerimizden farklı olarak sıfır kimyasal madde kullanılarak üretilmektedir.
Ürünün orjinalliği bozulmadan ürün karışımı lif + lif olacak şekilde işleme alınmaktadır.
Termo, yüksek hava geçirgenliğine sahiptir. Dayanıklıdır, nem tutmaz ve çok yumuşak bir dokunma hissi verir.
Kovid-19 Pandemi döneminde özellikle Hastaneler ve Avm vb. alanlarda klimalarda(menfeze) kullanılmak üzere müşterilerimize iletilmiştir.
Kimyasal madde içermediğinden dolayı hem sağlıklı, hemde güçlü klimalarda kullanıldığından dolayı
ürünün liflerine ayrılmadan sağlam bir şekilde kullanıldığı gözlemlenmiştir.
Ürünümüzde tela kullanılmamaktadır. Telalı ürünler için silikonlu çeşitleri önerilmektedir.
Standart olarak 60gr. – 500gr. arası Termo üretimi yapılmaktadır.
Her alanda kullanılmaktadır.
Mikro Elyaf – Kaz Tüyü Muadili
Mikroyu diğer türlerden farklı kılan daha soft daha yumuşak ve silikon kullanılmadan üretilmektedir.
Kaz tüyünden yapılan elyafların yerine mikro tanıtılmalı ve tercih edilmelidir.
Telalı ve telasız olarak üretilmektedir. Dikişli veya lamineli olarak tercih edebilirsiniz.
Her alanda kullanılabilir.